Dnia 22.05.2025r w naszej szkole odbyły się warsztaty dla uczniów szkół podstawowych. Szkołę odwiedziła grupa 29 uczniów z miejscowości Juszczyn. Nasi goście mieli możliwość udziału w trzech rodzajach warsztatów gastronomicznym, logistycznym oraz fotograficznym.
W warsztatach gastronomicznych wzięło udział 11 uczniów. Było to wyjątkowe doświadczenie łączące w sobie doznania smakowe, wspaniałą atmosferę i wiedzę, którą podzielili się pełni pasji uczniowie klasy IV GA, II KI, pani Beata Lipka oraz Klaudia Handzlik-Kijas.
Podczas zajęć uczniowie mieli możliwość własnoręcznie przyrządzić pizzę według włoskiej receptury. Każdy chętnie podjął się wyzwania samodzielnego przygotowania pizzy. Uczniowie mieli możliwość wyboru ulubionych składników spośród szerokiego wachlarza dodatków. Po przygotowaniu pizze trafiły do pieca, a aromaty unoszące się w kuchni tylko podsycały apetyt. Gdy dania były gotowe, uczniowie z dumą degustowali swoje kulinarne dzieła.
Nasi goście mieli okazję zobaczyć na żywo proces wytwarzania lodów truskawkowych, a także wypiek i sposób formowania wafelków do lodów.
Przygotowaliśmy również zdrowe propozycje pełne witamin i minerałów czyli sok z jabłek i marchwi oraz pyszną sałatkę z szpinaku.
Składanie serwetek to prawdziwa sztuka. Żeby zrobić to pięknie i zaskoczyć gości warto poznać kilka łatwych technik tego rękodzieła. Podczas warsztatu nasi goście nauczyli się składać serwetki w piękne kwiatowe wzory.
Następną atrakcję warsztatów był mini kurs carvingu. Zajęcia praktyczne poprzedzone zostały krótkim wykładem z historii rzeźbienia w owocach i warzywach oraz doboru surowca i narzędzi do carvingu. W trakcie warsztatów każdy z uczestników mógł własnoręcznie wykonać dekorację między innymi z jabłka, rzodkiewki, ogórka.






