1.Temat konkursu: „Moje wymarzone ciastko”
2. Konkurs adresowany jest do uczniów w zawodach:
– technik żywienia i usług gastronomicznych kl 1-3
– kucharz
– cukiernik
3.Informacji na temat konkursu udzielają. Małgorzata Panek, Paulina Porębska, Magdalena Dąbrowska, Monika Domasik.
ZASADY KONKURSU
1. Każdy uczestnik konkursu przesyła zdjęcie wykonanego samodzielnie Wyrobu cukierniczego ( wymarzonego ciastka) na adres mailowy: dabrowskamagdalenazsw@gmail.com oraz opracowaną recepturę potrzebną do jego wykonania na 6 sztuk do 14 kwietnia 2025 r. do godziny 10.00.
2. Po obejrzeniu nadesłanych zdjęć komisja wybierze 5 najlepszych osób, które zmierzą się w konkursie finałowym, który odbędzie się 21 maja 2025 r. o godzinie 11.45 w Pracowni gastronomicznej nr 2.
3. Podczas konkursu finałowego uczestnik będzie wykonywał zaproponowane wymarzone ciastko, czas na wykonanie zadania konkursowego wynosi 180 minut.
4. Uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy oraz nagrody.
KRYTERIA OCENY
Ocenie będą podlegać:
• organizacja pracy 0 – 5 pkt.,
• higiena produkcji 0 – 5 pkt.,
• obsługa sprzętu 0 – 5 pkt.,
• technika i metody pracy 0 – 5 pkt.,
• wykorzystanie surowców 0 – 5 pkt.
• receptura i dobór surowców 0 – 5 pkt.,
• wykorzystanie czasu pracy 0 – 5 pkt.,
• ekspozycja prac konkursowych 0 – 10 pkt.,
• ocena estetyczna wyrobów, precyzja wykonania dekoracji, kolorystyka 0 – 15 pkt.,
• ocena organoleptyczna wyrobów 0 – 20 pkt.,
sala PG2
Małgorzata Panek, Paulina Porębska, Magdalena Dąbrowska, Monika Domasik.