W dniu 7.03.2025r w Zespole Szkół Gastronomicznych im. mjr H. Sucharskiego w Krakowie odbył się XXVI Małopolski Konkurs Gastronomiczny pod hasłem „Wiosenne przebudzenie”
Do konkursu zgłosiło się 18 drużyn z całej Polski, uczniowie naszej szkoły zakwalifikowali się do dwóch kategorii: kelner i cukiernik, uzyskując imponujący wynik i tak:
II miejsce w kategorii kelner zajęli – Natalia Łuczak 3TH, Tomasz Kot 4TGA –ich zadaniem było przygotowanie aranżacji i nakrycia stołu dla 4 osób, opracowanie menu oraz profesjonalny serwis w obecności konsumenta.
Zaaranżowany stół pod nazwą „Tchnienie wiosny” wzbudził podziw, dekorację stołu podkreślała kompozycja kwiatowa z hiacyntów, narcyzy i prymulek nadając świeżości i wdzięku. Zastawa stołowa, delikatna, elegancka tworzyła harmonijną całość. Dopełnieniem było profesjonalny serwis wykonany przez uczniów przygotowanych przez Panią mgr inż. Barbary Polak.
Wykonany deser to prawdziwa uczta dla zmysłów – to cukierniczy majstersztyk łączący w sobie subtelność soczystych gruszek z orzeźwiającym akcentem cytryny oraz głębią czekoladowej rozkoszy.
III miejsce w kategorii cukiernik zajęła uczennica Kamila Mlak 2 C przygotowując deser bankietowy- monodeser (6 porcji) pod nazwą „Gruszkowo – cytrynowa harmonia w czekoladzie”
Deser wykonany przez uczennicę Kamilę Mlak pod czujnym okiem Pani mgr inż. Pauliny Porębskiej to przykład jak pasja i precyzja łączą się z nauką. Rangi wydarzenia dodawał fakt, że uczestnicy odebrali dyplomy i nagrody z rąk Kurator Małopolskiej Oświaty Pani Gabrieli Olszowskiej.
Konkurs „Wiosenne przebudzenie” to nie tylko rywalizacja, ale również okazja do zdobycia cennego doświadczenia, wykazania się kreatywnością oraz profesjonalizmem, co jest kluczowe w ich przyszłym zawodzie.



